Може ли едно хапче да бъде дадено на престъпници, за да

...
Може ли едно хапче да бъде дадено на престъпници, за да
Коментари Харесай

Може ли лекарство да ни прави по-състрадателни?

Може ли едно хапче да бъде обещано на нарушители, за да промени държанието им и да ги направи по-състрадателни? Този въпрос си задават група учени, които създават особено хапче. То може изкуствено да създава възприятие на добрина, съобщи вестник „ Дейли мейл ”, представен от Нова. Чувството на съчувствие е видяно още в държанието на ранните хора. Те са събирали камъчета във формата на бебешки лица, а съгласно изказване на изследователи са се грижели и за деца с увреждания, знак за демонстрация на снизхождение и благосклонност милиони години преди познаване на интелигентността.

Намерено е и доказателство, че хората, живели преди повече от три милиона години може да са се грижили едни за други и даже да са си помагали взаимно, с цел да оцелеят, доста преди да се научат по какъв начин да приказват. Тези страсти може фактически да са помогнали за развиването на разсъдък и мислене.

Лекарството, което учените създават, работи посредством смяна на неврохимичния баланс в префронталния кортекс на мозъка, който дава отговор за личността, общественото държание и вземането на решения.

Учените споделят, че някой ден хапчето може да помогне за лекуване на психологични заболявания като шизофрения или пристрастяване.

" Нашето проучване демонстрира по какъв начин проучването на съществени научни въпроси за човешката природа може в реалност да даде значими прозрения в диагностиката и лекуването на обществени дисфункции ", коментира Мин Хсу, ко-изследовател в Университета на Калифорния, Бъркли.

" Нашата вяра е, че медикаменти, ориентирани към обществената функционалност, могат някой ден да се употребяват за лекуване на тези положения, " добавя Андрю Кайзер, ко-изследовател на изследването в Университета на Калифорния, Сан Франциско.

Като част от проучването участниците в две обособени визити получават хапче, съдържащо или плацебо, или толкапон, лекарство, което удължава въздействието на допамина.  Допаминът е мозъчният химикал, обвързван с мотивацията и възприятието за победа в префронталния кортекс.

Проучванията при последното десетилетие хвърлят светлина върху нервните вериги, които въздействат върху нашето държание в обществени обстановки. Въпрос на време е да бъде повлияно върху този мозъчен „ ключ ” посредством извършените от екипа демонстрации. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР